Jak ugotować golonkę żeby była miękka – Praktyczny przewodnik

:

Golonka w polskiej kuchni jest jednym z najbardziej cenionych dań mięsnych. Jej wspaniały smak i miękkość mięsa to zasługa odpowiedniego przygotowania. Aby Twoja golonka była idealnie miękka, przekonaj się jakie są najlepsze sposoby na jej gotowanie. W tym przewodniku znajdziesz praktyczne wskazówki, które pomogą Ci osiągnąć pożądany efekt.

Składniki:

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • olej roślinny

Krok po kroku – Jak ugotować golonkę żeby była miękka:

Krok 1: Przygotowanie składników

Przed rozpoczęciem gotowania golonki, dobrze jest odpowiednio przygotować składniki.

  • Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  • Oczyść marchewki i pietruszkę, a następnie pokrój je w plastry.
  • Rozgnieć ząbki czosnku.
  • Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz.

Krok 2: Przygotowanie garnka

Wybierz odpowiedni garnek, w którym będziesz gotować golonkę. Dobrze jest użyć garnka o grubym dnie, aby mięso równomiernie się gotowało.

  • Wlej do garnka olej roślinny i rozgrzej go na średnim ogniu.
  • Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż się zeszkli.

Krok 3: Gotowanie golonki

Teraz przyszedł czas na gotowanie golonki. Pamiętaj, aby zachować cierpliwość, ponieważ to klucz do osiągnięcia miękkości mięsa.

  • Do podsmażonej cebuli dodaj golonkę i obsmaż ją z każdej strony, aż będzie miała złoty kolor.
  • Dodaj ząbki czosnku i wymieszaj.
  • Wlej bulion warzywny tak, aby mięso było całkowicie przykryte.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  • Zmniejsz ogień i gotuj golonkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny.
  Jak ugotować zupę pieczarkową - prosty przepis krok po kroku

Krok 4: Sprawdź miękkość

Po upływie 2-3 godzin sprawdź miękkość mięsa. Jeśli golonka jest już miękka i delikatna, możesz zakończyć gotowanie.

Aby to sprawdzić, użyj widelca i delikatnie przekłuć mięso. Jeśli widelczyk łatwo wchodzi i wychodzi bez oporu, oznacza to, że golonka jest gotowa.

Jak podać golonkę:

Gotową, miękką golonkę możesz podać na wiele różnych sposobów:

  • Tradycyjnie na gorąco, podając ją z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
  • Na zimno jako dodatek do kanapek, sałatek.
  • Możesz ją też pokroić w plastry i upiec w piekarniku na chrupiącą skórkę.

Podsumowanie

Ugotowanie miękkiej golonki nie wymaga żadnej magii kulinarnych umiejętności. Wystarczy odpowiednie przygotowanie składników i cierpliwość podczas gotowania. Dzięki naszym wskazówkom, Twoja golonka będzie idealnie miękka i aromatyczna – doskonała do podania na rodzinne obiady, czy szczególne okazje.

By Pola